Pengenalan & Konsep Rangkaian

Posted: 13 Jun 2008 in Network
Label:, , , , , , , ,

Maksud rangkaian (networking) ialah menghubungkan komputer untuk berkongsi maklumat dan sumber. Ia juga merupakan teknologi yang berubah dan begitu kompleks. Banyak yang boleh dibuat untuk menyambungkan perkakasan seperti mesin pencetak, komputer dan lain-lain. Ia juga dapat menghubungkan perisian dari satu komputer ke komputer yang lain.

Asas rangkaian adalah mudah; menghubungkan dua komputer atau lebih melalui wayar atau tanpa wayar (wireless). Ia dapat memudahkan pengguna untuk berkongsi data dengan kadar yang pantas dan efisyen. Dengan rangkaian juga, pengguna dapat berkongsi perkakasan seperti printer, scanner, mesin fax dan sebagainya. Dengan ini, sesuatu kumpulan atau organisasi yang ramai tidak perlu untuk membeli begitu banyak perkakasan pejabat, hanya perlu menyambungkan sahaja. Dengan ini dapat menurunkan kos pembelian barangan atau perkakasan yang penting. Rangkaian komputer boleh di kelasifikasikan mengikut kepada skala; Personal Area Network (PAN), Local Area Network (LAN), Metropolitan Area Network (MAN), or Wide Area Network (WAN). PAN, seseorang yang berkomunikasi dengan alatan komputer termasuklah talifon bimbit, 3G, atau sebagainya yang boleh disambungkan ke alatan komputer seseorang. LAN pula mencakupi kawasan kecil seperti rumah dan pejabat. Rangkaian komputer MAN lebih besar sedikit dari LAN kerana kebiasaannya menjangkau kawasan yang besar seperti kawasan bandar atau pekan. Rangkaian komputer yang paling meluas adalah WAN kerana ia menjangkau keseluruhan kawasan bumi. Ia meliputu PAN, LAN dan MAN, menghubungkan kesemua kawasan untuk berkomunikasi. Ia jauh berbeza dengan Rangkaian komputer yang lain kerana ia tiada had rangkaian seperti yang ada pada rangkaian komputer yang lain.

Ketika rangkaian di bina, banyak masalah timbul untuk menhubungkan segala perkakasan dan alatan yang berlainan jenis. Dengan ini, Network Protokol di bina untuk memudahkan segala peralatan terutama komputer dapat berkomunikasi dengan baik. Network protokol pula mempunyai banyak jenis, seperti NerBEUI, IPX/SPX, NetLink dan TCP/IP. Kebanyakan protokol yang digunakan adalah TCP/IP. Komputer terkini sudah sedia ada perisian ini bagi membolehkan ia berkomunikasi.

Dua Jenis Rangkaian yang di gunakan sekarang iaitu peer-t0-peer (p2p) dan server-based (Client/server). Jenis rangkaian p2p ini tidak menggunakan ‘pihak di tengah’ yang mengawalnya. Maklumat atau data hanya boleh dikongsi di antara komputer dalam rangkaian sahaja.

Jenis rangkaian server-based pula menggunakan satu pelayan yang akan melayan kehendak atau pemintaan dari pengguna. Dengan ini, semua pengguna akan di smbungkan terus ke pelayan dan pengguna masih boleh berkomunikasi dengan pengguna yang lain. Contoh diagram.

Komen-komen
  1. ahmad berkata:

    explain r detail lg, br syok nk bljar, contoh cable, hardware yg di perlukan, cara nk setup 1 network dll.

  2. kulop berkata:

    ye la bro… bg r detail skit. video ke, ape ke. stakat teori macam ni nak baca pun malas

  3. binggung berkata:

    tlg bg definition mobile computing,jenis rangkaian PAN,VPN,WLAN,WIMAX. selain itu, internet technology and services bagi voIP dan BLOG. tlg ya bcoz sy kne siapkan tugasan mengenainya dlm masa terdekat.

  4. dania berkata:

    salam… bg data lanjut tntng komputer

  5. tokpek berkata:

    ape la bro nie .. tak faham lgsung

  6. kimieyy berkata:

    main mintak jea….
    nie pun dah cukup berkat dah gtw siked…

  7. data management berkata:

    Hello There. I found your blog using msn. This is a really well
    written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  8. Greetings! Very helpful advice within this article!
    It’s the little changes that will make the most important changes. Many thanks for sharing!

  9. Alethea berkata:

    I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to
    a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

  10. pelik berkata:

    ni pon bolehhhh..

  11. bingung berkata:

    boleh lahhhhhhhhhhhhhhhh

  12. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
    I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

  13. Maybell berkata:

    Hi I’m not sure whether it’s me or simply your web page
    but it’s launching clearly slowly for me personally, it took me just like a minute or so to successfully load up but twitter does work fine to
    me. However , thank you for writing impressive articles.
    I guess it really has already been useful to plenty of
    people . I personally need to point out that you really have done superb work with
    this and additionally expect to check out much more brilliant
    things through you. I ‘ve got you book marked to see blog you post.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s